Αρχική σελίδα » Πληροφορίες για το Τμήμα » Έρευνα, Διεθνοποίηση και Κοινωνική αλληλεγγύη » Λατρεία και λειτουργική ζωή

Λατρεία και λειτουργική ζωή - Διατμηματική ερευνητική δράση

      

Υπεύθυνος Δράσης: Καθηγητής Γεώργιος Ν. Φίλιας

 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τών δύο Τμημάτων τής Θεολογικής Σχολής καλούνται να συμμετέχουν στην λειτουργία τού Παρεκκλησίου τής Σχολής, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο. Ιδιαιτέρως τιμώνται επίσης ο άγιος Νεκτάριος (Κεφαλάς, 1846-1920), επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος ήταν πτυχιούχος τής Σχολής (1885), και ο Σέρβος άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς, 1894-1979), ο οποίος έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από την Σχολή (1926).


 
     Η συμμετοχή στις ποικίλες μορφές τής λατρείας τής Εκκλησίας αποτελεί την εφαρμογή στην πράξη όλων τών θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, που διδάσκονται οι φοιτητές Θεολογίας κατά τα χρόνια τών σπουδών τους. Οι δραστηριότητες, στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν, ανταποκρίνονται στο ευρύ φάσμα τής λειτουργικής ζωής τού χριστιανού και μπορούν να διακριθούν σε δύο τομείς: ο τομέας τής Λατρείας και ο τομέας τής «Λειτουργίας μετά τη Λειτουργία».
  • Α´) Τομέας τής Λατρείας

Κάθε Πέμπτη πρωί καθ᾽ όλην την διάρκεια τού ακαδημαϊκού έτους από τις 7:30πμ έως περίπου τις 9:30πμ τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Καλούνται οι ιερείς φοιτητές τής Σχολής να συμμετέχουν στήν επιτέλεση τής Θείας Λειτουργίας και γενικώς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται εκτός από την συμμετοχή τους στην λατρεία τής Εκκλησίας να βοηθούν στο Ψαλτήρι, είτε ψάλλοντας είτε διαβάζοντας όσα λέγονται χύμα. Καλούνται επίσης όλοι οι φοιτητές και ιδιαιτέρως τού τετάρτου έτους και οι μεταπτυχιακοί να προετοιμάζονται σε συνεργασία με τούς διδάσκοντες και να εκφωνούν κήρυγμα στα πλαίσια τής εξασκήσεώς τους στα μαθήματα Εκκλησιαστικής Ομιλητικής ή Ρητορικής. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα όσοι επιθυμούν να βοηθούν στην τακτοποίηση και στην περιποίηση τού χώρου τού Παρεκκλησίου. Σκοπός είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατά τα χρόνια τών σπουδών τους να εξοικειωθούν με την λειτουργία ενός ναού και τις ποικίλες ανάγκες για την λειτουργία του.

 

   
  • Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας προσφέρεται καφές και ένα μικρό πρωινό κέρασμα στο Αρχονταρίκι τής Σχολής, το οποίο ευρίσκεται στον γ´ όροφο τού κτιρίου, με σκοπό την ανάπτυξη τής γνωριμίας τών φοιτητών μεταξύ τους και με τα μέλη τού Διδακτικού Προσωπικού τής Σχολής.
  • Μία φορά κάθε ακαδημαϊκή χρονιά τελούνται οι αρχαίες Θείες Λειτουργίες τού «Αγίου Ιακώβου τού Αδελφοθέου», τών Αποστολικών Διαταγών (τού Αντιοχειανού-Ιεροσολυμίτικου Λειτουργικού Τύπου), τοῦ «Αποστόλου Μάρκου», τού «Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου» (τού Αλεξανδρινού Λειτουργικού Τύπου) και άλλες.
   
  • Εκτάκτως τελούνται Αγρυπνίες (συνήθως από τις 8:00μμ μέχρι τις 1:30πμ) με την αφορμή κάποιας εορτής ή κατά την πανήγυρη τού Παρεκκλησίου κατά την εορτή τών αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ἰουνίου.
  • Επίσης εκτάκτως τελούνται κατά τις απογευματινές ώρες είτε κάποιος Εσπερινός είτε η Ακολουθία τής Παρακλήσεως είτε κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Ακολουθία τού Μεγάλου Αποδείπνου, οι οποίες συνδιάζονται με επίκαιρη ομιλία εκ μέρους ενός μέλους τού Διδακτικού Προσωπικού τής Σχολής.
  • Τέλος δίδεται η δυνατότητα κατά τις παραμονές τών Δεσποτικών Εορτών τών Χριστουγέννων και τού Πάσχα να προσέλθουν, όσοι επιθυμούν, στο Μυστήριο τής Εξομολογήσεως.
  • Β´) Τομέας τής «Λειτουργίας μετά τη Λειτουργία»

Aπό την επίσκεψη στο ΠΙΚΠΑ Βούλας
του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας (2016).

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες,
όπως είναι επίσκεψη στο ΠΙΚΠΑ ή σε άλλα Εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά Ιδρύματα,
η συγκέντρωση και διανομη τροφίμων και άλλων ειδών σε αστέγους τής Αθήνας
κατά τις παραμονές τών Χριστουγέννων και τού Πάσχα και άλλα.

Από την επίσκεψη
στην κοινωνική δομή "Το Ιμάτιο"
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
(2017).

 

Πληροφορίες και υποστήριξη για το περιεχόμενο αυτής της σελίδας