Αρχική σελίδα » Προβολή εκδηλώσεων

Προβολή εκδηλώσεων

05.11.2019

Affirmation and resistance. The German protestant Churches and the Second World War (1939-1945) - Διάλεξη του Heinrich Holze στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. (2019)

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, 10.00 π.μ. στο Κτήριο της Θεολογικής Σχολής, Αίθουσα Οπτικοακουστικής Διδασκαλίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος ακαδημαϊκών ανταλλαγών Erasmus θα μιλήσει στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ ο κ. Heinrich Holze Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Παν/μίου Rostock με θέμα

Affirmation and resistance. The German protestant Churches
and the Second World War (1939-1945)

(Αποδοχή και αντίσταση. Οι Γερμανικές προτεσταντικές εκκλησίες
και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945). 

Μέσα στα οκτώ προηγούμενα χρόνια συνεχούς παρουσίας του κ. Holze εδώ, ανάμεσα και σε άλλα θέματα, όπως ζητήματα ιστορίας οικουμενικών σχέσεων μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών (2017), Ορθοδόξων και Προτεσταντών (2018) πρόσληψης της Μεταρρύθμισης (2016), συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη την εποχή των Σταυροφοριών (2014), βασική του συνεισφορά υπήρξε η διερεύνηση των σχέσεων Ευαγγελικών Χριστιανών με το Ναζισμό και τη Δημοκρατία είτε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930 (2011), είτε των Σκανδιναυϊκών Εκκλησιών απέναντι στο Ναζισμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (2012), είτε και πάλι στη Γερμανία μετά τον πόλεμο κατά τη διαχείριση της μνήμης του ναζιστικού παρελθόντος (2015) είτε στη στάση της επίσημης Λουθηρανικής Εκκλησίας απέναντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία (2013).

Αυτή η θεματική εντάσσεται στην οπτική μιας εκκλησιαστικής ιστορίας που δεν εξιστορεί μόνο την εσωτερική ζωή και εξέλιξη των θεσμών, προσώπων και ιδεών της «επίσημης» Χριστιανικής Εκκλησίας (history of Christianity) ή την θεολογική ερμηνεία αυτής της ιστορίας (Christian history) αν και τα εμπεριέχει, αλλά εκτείνεται στη συνολική διάδραση του Χριστιανισμού ως ευρύτερης κοινότητας ανθρώπων, βιωμάτων και ιδεών (που ρητά διαμορφώνουν από την αρχή σταδιακά και συνθετικά τις αρχές και τους θεσμούς της Εκκλησίας) με την ευρύτερη κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό στο σύνολο του πλανήτη (Christianity in history). Με τον ίδιο αυτόν τελευταίο γενικό τίτλο οργανώνονται και κλειστές ερευνητικές συνεδρίες (Research Colloquia) για προχωρημένους μεταπτυχιακούς φοιτητές μας στα Αγγλικά με τη συμμετοχή τόσο του κ. Holze όσο και άλλων διακεκριμένων ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά καιρούς (π.χ. Workshop on Christian saints in their social and religious function within history of Christianity, 2017, Political, social and cultural change in the shaping of Church structures 2018 κ.ά.) και θα διοργανωθούν κι εφέτος, ξέχωρα από τη διάλεξη. Κείμενα αυτών των ομιλιών στα ελληνικά, εκτός από το πρώτο που δημοσιεύθηκε (ΧΑΪΝΡΙΧ ΧΟΛΤΣΕ, Προσεγγίζοντας ἕνα δύσκολο παρελθόν, περ. Σύναξη 125 Ιανουάριος-Μάρτιος 2013, σ. 6 κ.ε) θα περιληφθούν σε τόμο προσεχώς μαζί με άλλα από την ερευνητική προσπάθεια των φοιτητών μας.

Η εφετινή διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, 10.00 π.μ. στο Κτήριο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Αίθουσα Οπτικοακουστικής Διδασκαλίας και θα ακολουθήσει συζήτηση για την στάση των Χριστιανών απέναντι στον πόλεμο και το φασισμό στην ιστορία και το σήμερα.

Ο υπεύθυνος ανταλλαγής

Δημήτριος Ν. Μόσχος, Αναπλ. καθηγητής
Εκκλησιαστικής Ιστορίας Τμ.
Θεολογίας ΕΚΠΑ