ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ QS

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ QS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Η Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, έχει συνεισφέρει πολλά επί 187 έτη στην έρευνα της επιστήμης της Θεολογίας, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, στην Εκκλησία και στην ελληνική κοινωνία. Το έργο της, αν και πανθομολογούμενο, ουδέποτε έτυχε της διεθνούς αναγνώρισης από τους πιστοποιημένους οίκους αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς δεν είχαν λάβει χώρα οι δέουσες ενέργειες για τη συμπερίληψή της στους δείκτες της παγκόσμιας κατάταξης των Πανεπιστημίων.

Στις 22 Μαρτίου, για πρώτη φορά,  η Θεολογική Σχολή έλαβε την τιμητική διάκριση της κατάταξής της μεταξύ των 140 καλύτερων Σχολών στον κόσμο στο γνωστικό πεδίο «Θεολογία, Θεογνωσία και Θρησκευτικές Σπουδές» από την QS (Quacquarelli Symonds).

Πρόκειται για μία τιμητική αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου που επιτελούμε όλοι, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό, συνεργάτες και φοιτητές. Επί δύο έτη, η Κοσμητεία και η διοίκηση του Πανεπιστημίου, εργάστηκαν με ζήλο, αθόρυβα και στοχευμένα για την προβολή και ανάδειξη του πολυσήμαντου έργου που επιτελείται από όλους μας. 

Παρά το γεγονός ότι από το 2020 μέχρι και τα τέλη του 2022 η πανδημία τελούσε σε πλήρη εξέλιξη, περιορίζοντας την εγχώρια και διεθνή ακαδημαϊκή παρουσία μας, η βαθμολογία στο δείκτη «ακαδημαϊκή φήμη», μεταξύ των ετών 2021-2022, αυξήθηκε κατά 15%. Η εξέλιξη αυτή  οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της θέσης των θεολογικών σπουδών του ΕΚΠΑ στην κατάταξη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κριτήριο βαθμολογείται με 70%.

Έχοντας πλέον ως εφόδιο, στις διεθνείς και εγχώριες ακαδημαϊκές σχέσεις, που σχετίζονται με την έρευνα και τη διδασκαλία, την ανωτέρω τιμητική διάκριση, μπορούμε να αντικρίσουμε με αισιοδοξία το αύριο, την πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών και το στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον των Τμημάτων μας. Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε την εργώδη προσπάθειά μας προκειμένου να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά την Σχολή μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους!  

Εκ της Κοσμητείας

Σχετικά αρχεία:

- Πιστοποιητικό κατάταξης QS World University Rankings by Subject | 2023

- Αναλυτική ανακοίνωση εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ