ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ERASMUS+ ΤΟΥ THOMAS KRAUS ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - [27.03.2024]

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ERASMUS+ ΤΟΥ THOMAS KRAUS ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - [27.03.2024]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ του Π.Μ.Σ. «Ορθόδοξη Θεολογία» του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), φιλοξενήθηκε στο Τμήμα Θεολογίας ο εταίρος ερευνητής της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Regensburg Δρ. Thomas Kraus, ο οποίος εισηγήθηκε ενώπιον καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών του Τμήματος τα εξής θέματα:

1) The Apocalypse of Paul (and the Separation of the Soul)

και

2) Thecla in the Acts of Paul and Her Traces Thereafter.

Στο πλαίσιο της πρώτης εισήγησης, ο κ. Kraus παρουσίασε την επιστημονική προβληματική για το προερχόμενο από το 400 περίπου μ.Χ. κείμενο της Αποκαλύψεως Παύλου, καθώς και το περιεχόμενό του. Εν συνεχεία, εστίασε ειδικά στο πώς το κείμενο αυτό διαχειρίζεται το ζήτημα της μετά θάνατον ζωής σε σύνδεση με τις τρέχουσες αντιλήψεις της εποχής του, και ειδικά με τη βιβλική-παύλεια παράδοση. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη επίδραση που άσκησε το κείμενο αυτό ειδικά στη χριστιανική Δύση, μια επίδραση που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στο κείνμενο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη.

Στο πλαίσιο της δεύτερης εισήγησης, ο κ. Kraus παρουσίασε την επιστημονική προβληματική γύρω από τις μεγάλες «απόκρυφες» Πράξεις Αποστόλων και εν συνεχεία εστίασε στις Πράξεις Παύλου και Θέκλας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξιόλογη χειρόγραφη παράδοση του κειμένου αυτού, καθώς και στις ποικίλες απεικονίσεις της Θέκλας ανά τους αιώνες, οι οποίες μαρτυρούν για την ιδιαίτερη σημασία που αποδώθηκε στη μορφή, τη δράση και το μαρτύριό της διαχρονικά, όχι μόνο ως συνοδού του αποστόλου Παύλου, αλλά και ανεξάρτητα από αυτόν.

Μετά και τις δύο εισηγήσεις, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους/τις παρόντες/ούσες καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες του Τμήματος.

Εκ του Τμήματος Θεολογίας
του Ε.Κ.Π.Α.

ΦΩΤΟΘΗΚΗ