ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ THOMAS TOPS (REGESNBURG) ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Πέμπτη 07 Μαρτίου 2024
ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ THOMAS TOPS (REGESNBURG) ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 4 και την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 φιλοξενήθηκε στο Τμήμα Θεολογίας ο Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα της Καινής Διαθήκης της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Regensburg Δρ. Thomas Tops, ο οποίος εισηγήθηκε ενώπιον καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών του Τμήματος τα θέματα:

Anti-Judaism in the Gospel of John
και
Creation and Gender Constructions in 1 Cor 11:2-16

Στο πλαίσιο της πρώτης εισήγησης ο κ. Tops παρουσίασε και ανέλυσε τις έννοιες «αντισημιτισμός» και «αντιιουδαϊσμός», την αντισημιτική ερμηνεία του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου διαχρονικά, τη σχετική νεότερη και σύγχρονη ιστορία της έρευνας και, τέλος, τη δική του προσέγγιση στο θέμα βάσει της έννοιας της «παρρησίας» και των παιδαγωγικών αντιλήψεων του αρχαίου κόσμου.

Στο πλαίσιο της δεύτερης εισήγησης ο κ. Tops παρουσίασε τις ιστορικοκοινωνικές προϋποθέσεις της κατασκευής του φύλου και αντιπροσωπευτικές αρχαίες και σύγχρονες ερμηνείες των στίχων 11:2-16 της Α΄ προς Κορινθίους Επιστολής. Τους στίχους αυτούς ανέλυσε εν συνεχεία φιλολογικά, ρητορικά και θεολογικά καταδεικνύοντας τελικά την πολυπλοκότητα, αλλά και την ασάφεια της επιχειρηματολογίας του απ. Παύλου περί της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν κάλυμμα στο κεφάλι τους κατά την ώρα της λατρείας.

Μετά και τις δύο εισηγήσεις ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους/τις παρόντες/ούσες καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες του Τμήματος.

ΦΩΤΟΘΗΚΗ